![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||
![]() |
|
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Template By: LoxBlog.Com
گروه خدمات مالی و حسابداری آریانا حساب
ردیاب خودرو
تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان جامع ترین پورتال سوادکوه مازندران و آدرس
http://savaadkoh.loxblog.com
لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.
تصاویر سفر به لاجیم و مناظر راه
همچنین میتوانید در مسیربرج لاجیم، از روستای سی پی دیدن فرمایید
برج لاجیم
زادگاه رضا شاه در آلاشت
اتاق زادگاه رضا شاه
زادگاه رضا شاه و موزه ی مردم شناسی آلاشت
رصد خانه
قله ارفه و نرو در سمت چپ تصویر
در هر دورهاي از زمان و هر جا كه ارادهاي توانا به منصه ظهور ميرسد، در پي آن شگفتيها پديد ميآيد.
با نگاه به چشمانداز راه آهن ايران، چه در شمال هنگام عبور از قلل شامخ البرز و چه در جنوب هنگام گذشتن از فراز درهها و كوههاي سخت و بلند به راحتي ميتوان به اهميت و عظمت آن پي برد.
يكي از اين شاهكارهاي راه آهن كشور ميتوان از پل ورسك نام برد كه حتي به عنوان يكي از شاهكارهاي معماري راه آهن جهان از آن ياد ميكنند.
راه آهن شمال كشور حدود هزار و 500 دستگاه پل و آبرو بهطول تقريبي 6 هزار و 850 متر دارد كه پل ورسك به عنوان بزرگترين پل راه آهن شمال كشور به شمار ميرود.
پل ورسك شاهكار مهندسي قرن كه به حق پل پيروزي در جنگ جهاني دوم لقب گرفته است، به طول 86 متر با دهانه اصلي 66 متر و ارتفاع 110 متر بزرگترين پل راه آهن شمال ايران است.
از اين پل كه شهرت جهاني نيز دارد و نام آن در تمام آثاري كه پس از پايان جنگ جهاني دوم منتشر شد، با عنوان پل پيروزي ياد شده است.
ساخت پل ورسك كه از مهمترين رويدادهاي فني مهندسي راه آهن كشور محسوب ميشود، توسط مهندسان آلماني و كارگران فني كار گذاشته شد.
پل ورسك كه در واقع از شاهكارهاي معماري جهان به شمار ميرود، در دره ورسك واقع در 85 كيلومتري جنوب قائم شهر ـ تهران در محور سوادكوه قرار دارد و راه آهن سراسري تهران ـ شمال را به هم متصل ميكند.
عظمت اين كه در واقع دو كوه عظيم و سخت گذر عباس آباد را به يكديگر اتصال ميدهد، حقيقتي انكارناپذير است كه حتي جهانگردان خارجي نيز به آن اعتراف دارند و در برابر عظمت و بزرگي و اراده آهنين طراح و سازندگان آن سر تعظيم فرود ميآورند.
هزينه ساخت در آن در سالهاي ساخت راه آهن سراسري ايران يعني سالهاي 1306 تا 1317، بالغ بر 26 ميليون ريال بود.
به لحاظ ويژگيهاي منحصر به فرد، اين پل جزو آثار ملي ايران كشور محسوب ميشود.
از حدود 120 سال پيش احداث راه آهن سراسري از مهمترين آرزوهاي ايرانيان بوده است، مردم مناطق شمال نيزهمواره در انديشه احداث خطوط ريلي و اتصال به مركز كشور بودهاند.
راه آهن شمال همزمان با تاسيس راه آهن سراسري در زمان سلطنت رضاخان در بيست و سوم مهرماه 1306 هجري شمسي برحسب نياز و دستوردولتهاي استعمارگر انگليس و روسيه آغاز و در شهريور 1316 خاتمه يافت.
حوزه استحفاظي راه آهن شمال از سوزن خروجي ايستگاه گرمسار واقع در استان سمنان آغاز و با عبور از كوههاي سربه فلك كشيده البرز و بخشهايي از استان تهران وارد استان مازندران و مناطق زيباي جنگلي شده و با عبور از شهرهاي متعدد و مناطق جلگهاي وارد استان گلستان و در نهايت به ايستگاه گرگان ختم ميشود.
طول راه آهن شمال 382 كيلومتر به علاوه 21 كيلومتر خط انشعابي بندر اميرآباد و همچنين در مجموع 91 كيلومترخطوط فرعي شامل 5/43 كيلومتر تجاري و 5/47 كيلومترخط ما نوري است.
راه آهن شمال داراي 27 ايستگاه بزرگ و كوچك است كه هم اكنون دو ايستگاه تيرتاش و گلوگاه بسته است و به لحاظ شرايط اقليمي به دو قسمت جلگهاي و كوهستاني تقسيم ميشود.
بلندترين نقطه اين خط گردنه گدوك با ارتفاع 2 هزار و 112 متر از سطح دريا است.
اين خط از گرگان تا شيرگاه به طول 187 كيلومتر از كنارجلگههاي سرسبز عبور ميكند و سپس به طول 113 كيلومتر با عبور از مناطق جنگلي و كوهستاني وارد گردنه گدوك و فيروزكوه ميشود.
اين مسير مملو از صحنههاي زيباي عبور از جنگل در حاشيه رود تالار، پل معروف ورسك و سه خط طلايي كه هر بينندهاي را محو تماشاي خود ميكند، است.
اين خط سپس بهطول 81 كيلومتر با عبور از جلگه جنوبي فيروزكوه وارد شهرستان گرمسار ميشود.
راه آهن شمال داراي 95 تونل به طول حدود به 27 كيلومتر است كه بزرگترين آن تونل گدوك به طول 2 هزار و 887 متر است، اين تونل بزرگترين تونل راه آهن سراسري نيز است.
نقل است كه در هنگام احداث اين تونلها خطرات فراوان ناشي از نفوذ آب و نيز انفجارهاي متعدد ناشي از گازهاي متصاعد همواره كارگران و مهندسان را در معرض تهديد قرار داد.
مهمترين حادثه بوجود آمده در اين زمينه مربوط به تابستان سال 1312 بود كه در تونل گدوك رخ داده است.
كارگران در هنگام حفر اين تونل به يك منبع آب زيرزميني برخورد كردند كه بلا فاصله پس از حفر تونل، آب به شدت جاري شد.
جريان اوليه آب در حدود 120 ليتر در ثانيه بود، به طوري كه در همان لحظات اوليه محوطه جلوي تونل به رودخانهاي خروشان تبديل شد.
همچنين هنگام حفر تونل شماره 36 متصاعد شدن گازهاي متان چندين بار موجب وقوع انفجارهاي شديد شد كه خاموش كردن شعلههاي آبي رنگ آن گاه تا يك ماه به طول ميكشيد.
در اين شرايط كارگران در حرارت بالاتر از 55 درجه بكار خود ادامه ميدادند.
در تاريخچه احداث راه آهن در ايران ميتوان مراحل ساخت راه آهن را به ايجاد راه آهن غيردولتي و دولتي تقسيم كرد.
ساخت راه آهن غيردولتي با ساخت راه آهن حضرت عبدالعظيم درسال 1261 شمسي آغاز شد كه اين راه آهن شامل خط آهني در حدود هشت كيلومتر و به عرض هزار ميليمتر از تهران به شهر ري به وسيله مسيوبواتال فرانسوي كشيده شد كه بعدا امتياز آن به يك كمپاني بلژيكي واگذار شد.
راه آهن شركت نفت ديگر راه آهن غيردولتي ساخته شده در ايران بود كه شركت سابق نفت نيز براي رفع حوايج خود در محوطه تاسيسات نقت جنوب اقدام به احداث راه آهني كرد كه حدود آن 165 كيلومتر و عرض آن بين خزيمه و مسجد سليمان 760 ميليمتر و در آبادان به 920 ميليمتر ميرسيد.
راه آهن دولتي با ساخت راه آهن سراسري در ايران شكل گرفت بهطوريكه در23 مهرماه 1306 اولين كلنگ ساختمان راه آهن سراسري در تهران محل فعلي ايستگاه تهران بر زمين زده شد.
و ازهمان وقت رسما ساخت راه آهن از سه نقطه جنوب ـ مركز ـ شمال آغاز شد و كار ساخت راه آهن سراسري در27 مرداد ماه 1317 به پايان رسيده و دو خط شمال و جنوب در ايستگاه سميه به يكديگر متصل و در روز سوم شهريورماه 1317 اين خط با تشريفات خاصي رسما افتتاح و بهرهبرداري آن شروع شد.
راه آهن گرمسار ـ مشهد، راه آهن تهران ـ تبريز و راه آهن قم ـ يزد از ديگر خطوط راه آهن دولتي كشور به شمار ميروند.
هم اكنون طول خط راه آهن ايران 8 هزار و 565 كيلومتر است.
ورسک یکی از راهبردی ترین پلهای راه آهن ایران است که عملیات ساخت آن توسط شرکت ایتالیایی (پیزاگالی) و تحت نظارت شرکت کامپساکس در نوامبر 1934 (آبان 1313) آغاز و در سپتامبر 1936 (شهریور 1315) به اتمام رسید. دهانه پل حدود 60 متر و ارتفاع آن از کف دره 120 متر است. برای ساخت پل دو میلیون و ششصد هزار ریال هزینه شد.
هانس ناتر (1856-1954) نابغه ریاضی و پلسازی، فارغ التحصیل دانشگاه پلی تکنیک زوریخ (سوئیس) که طراحی و انجام محاسبات پلهای راه آهن سراسری ایران (و نیز پل ورسک) توسط گروهی از مهندسان تحت نظارت او انجام شد.
لادیسلاوس فون رابسویچ (معروف به مهندس ورسک 1893-1975) اهل اتریش و ناظر بر عملیات احداث پل ورسک که به همراه خانواده اش در خانهای واقع در دره ورسک و نزدیک به پل اقامت داشت. بعدها تحصیلات خود را تا دکترای مکانیک سنگ ادامه داد. او مسئولیت احداث تونلهای مسیر راه آهن را نیزبعهده داشت. رابسویچ از بنیان گذاران روش تونلزنی جدید اتریشی(NATM) بود.
عکسهای این نمایشگاه در مکاتبه پیمان صدفی با خانواده لادیسلاوس فون رابسویچ به دست آمده است.
لفور یکی از دهستانهای ششگانه شهرستان سواد کوه در استان مازندران در شمال ایران است.این دهستان از سمت جنوب به ارتفاعات رشتهکوه البرز، از سمت غرب به منطقه قرآنتالار(شهرستان بابل) و از سمت شرق به جنگلهای منتهی به بخش زیراب و جوارم و از سمت شمال به جنگلهای منتهی به بخش شیرگاه محدود است. دهستان لفور از۲۹ آبادی و روستا تشکیل شدهاست که مهمترین روستاهای آن عبارتاند از [نفتچال](شامل روستای نفت چال و آبادیهای پلیکا، سیاهکلا، قاضیکلا، پاپک، تاشیه، سوته، تپه سر)، بورخانی، دهکلان، لفورک، گشنیان، شاهکلا، مرزیدره، پاشاکلا، میرارکلا، اسبوکلا، چاشتخوران وامام کلا، چاکسرا، حجیکلا، درزیکلا، رئیسکلا، رنگو، سنگسی، شارقلت، عالمکلا، غوزک رودبار، کالیکلا، کفاک، گالشکلا، لودشت و مرزیدره می باشد.براساس آخرین سرشماری عمومی کشور در سال ۱۳۸۵ جمعیت این منطقه ۴۸۲۶ نفر و مساحت آن با احتساب مناطق جنگلی ان حدود هشتهزار هکتار میباشد.منطقه لفور علیرغم اینکه از دیرباز منطقه محرومی بودهاست ولی عموم مردم آن بسیار ساده صمیمی باسواد و بافرهنگ سنتی مخصوص بخود میباشند. دیرینگی فرهنگ این منطقه تا دو هزار و هشتصد سال پیش کشف شدهاست.
پل شاهپور قائمشهر
وي با بيان اين كه مهندسان آلماني و دانماركي عمر اين پل را70 تا 75 سال تخمين زدهاند كه اين زمان در سال گذشته به پايان رسيده است، گفت: طي بازديد فني كه مسئولان و مهندسان سازنده پل از اين پل داشتهاند به دليل شرايط بسيار مطلوب اين پل در نگهداري، اين پل طول عمر بيشتر از 10 سال ديگر را نيز خواهد داشت.
مديركل راهآهن شمال خاطرنشان كرد: از جمله اقداماتي كه براي حفظ اين بناي تاريخي انجام ميشود تعويض سه ساله زيرسازيهاي اين پل، برداشت هر ساله گلولاي، تعمير و تعويض سهماهه روسازيها و رنگآميزي است.
ظهورپرواز تصريح كرد: اين پل در سال 1356 به عنوان آثار ملي به ثبت رسيده و مسئولان ميراث فرهنگي به دنبال ثبت جهاني اين پل نيز هستند.
بنای یاد بودی است که در دوآب راستوپی و در حاشیه جاده سوادکوه ساخته شده و یاد آور کشته شدن عدهای از کارگران راه آهن سوادکوه میباشد. محوطه بنای یاد بود با دیوار سیمانی روکش دار محصور شده و در ضلع شرقی محوطه یک میل سیمانی بنا گردیده که بر روی آن یک سنگ تیره رنگ نصب شده.
اما اکنون اینبنای یاد بودی است که در دوآب راستوپی و در حاشیه جاده سوادکوه ساخته شده و یاد آور کشته شدن عدهای از کارگران راه آهن سوادکوه میباشد. محوطه بنای یاد بود با دیوار سیمانی روکش دار محصور شده و در ضلع شرقی محوطه یک میل سیمانی بنا گردیده که بر روی آن یک سنگ تیره رنگ نصب شده.
اما اکنون این بنا در معرض خطر قرار دارد و فاصله اش با جاده کمتر از 2 متر است که مطمئنا بسیار آسیب پذیر شده .
این آرامگاه در سالهای پیش نیز به داخلش تعرض شده بود و گروهی این بنا تاریخی را با بیلبورد تبلیغاتی اشتباه گرفته اند که جای تاسف دارد.
امید است که مسئولان محلی که بارها نشان داده اند که دلشان بیشتر با فرهنگ و پر افتخار سوادکوه می سوزد جلوی هر گونه دست اندازی احتمالی را گرفته و از اثار تاریخی و باستانی این منطقه به درستی حفاظت کنند.بنا در معرض خطر قرار دارد و فاصله اش با جاده کمتر از 2 متر است که مطمئنا بسیار آسیب پذیر شده .
این آرامگاه در سالهای پیش نیز به داخلش تعرض شده بود و گروهی این بنا تاریخی را با بیلبورد تبلیغاتی اشتباه گرفته اند که جای تاسف دارد.
امید است که مسئولان محلی که بارها نشان داده اند که دلشان بیشتر با فرهنگ و پر افتخار سوادکوه می سوزد جلوی هر گونه دست اندازی احتمالی را گرفته و از اثار تاریخی و باستانی این منطقه به درستی حفاظت کنند
سه خط طلا
قلعه کنگلو
بزرگترین طاق طبیعی دنیا(غار قلعه اسپهبد خورشید)
افسانهي تاريخي پل ورسك
(پل پيروزي)
هنگاميكه در سال 1316 عمليات ساخت «پل ورسك» بر روي درهي 110 متري « ورسك » توسط شركت «كامپساكس» آلماني به پايان رسيد هيچ كس باور نميكردكه قطار از رويآن بگذرد، يا جرأت ديدنآن را نداشت. «رضاشاه» براي اينكه از استحكام پل اطمينان حاصلكند فرمان داد معمار پل « پترسن» مهندسآلماني همراه با زن و بچهاش در زير اين پل بنشيند، تا قطار از روي آن بگذرد. « پترسن» مانده بود چهكند. قطعاً با خود ميگفت: «گير بد سياستمداري افتادم !» از طرف ديگر براي اينكه سرافكنده نشود پذيرفت. او زير پل همراه با زن و دخترش نشست (صحنه را مجسم كنيد). مهمانان و سران مملكتي در جاي مخصوص خود نشسته بودند و مردم در پشت سر آنها. قطار سراسري از سه خط طلا به صورت مار پيچخورده خم و راست ميشد. از «دوگَل» گذشت. نزديك قلعهی «چهل در» ناگهان قطار از حركت ايستاد و تعجب همگان را برانگیخت. رانندهی قطار ديگر جرأت راندن نداشت ترس او را فراگرفته بود. كارگري كه زغال را در كوره ميريخت پذيرفت كه قطار را براند- و راند- قطار حركت كرد. زير قلعهي «چهلدر» رسيد. به ياد ساكنان قلعهي ساسانيان سوتي زد. تپش قلبها به شماره افتاد. نفسها در سينهها حبس شد. در يك لحظه چشمها بسته شد. قطار به سلامت از پل عبوركرد. سران مملكتي دست زدند، زنان محلي اسپند دود دادند. دامداران گوسفند و گاو سر بريدند. «رضا شاه» شهامت « پترسن» را در دل ستود اما به رويش نياورد. اين هم سياست او بود. نزديك هفتاد سال از استواري اين پل ميگذرد و باز هم خواهد گذشت.
ميگويند: نام پل را چون نام دختر مهندسآلماني «ورسك» بود، «پل ورسك» گذاشتند. اما واقعيت اين استكه در بالادست اين پل روستايي قرار داشتكه نام آن «ورسك» بود به همين دليل نام آن را، «پل ورسك» گذاشتند. «ورسك» نام خود را از درختچهاي به نام «وِرس» كه در بالا دست درهي «ورسك» ميرويدگرفته است . از اين درختچه برای ساختن جارو استفاده ميشود .
اگر از نزديك اين پل را ببينيد با خود ميگوييد كه هنگام خلقت جهان اين پل وجود داشته و آن را ساختهی دست بشر نميدانيد.
هنگاميكه «روسها» در شهريور 1320 شمال ايران را اشغال كردند به «پل ورسك» رسيدند قصد تخريب آن را داشتند، همه چيز براي تخريب پل آماده بود، ناگهان ورق برگشت چرا كه فهميدند با ساخت اين پل بودكه سربازان آلماني در جنگ جهاني دوم زودتر از موعد مقرر به روسيه رسيدند طوريكه جنگ در زمستان شكلگرفت و سرماي سخت سيبري سربازان آلماني را به زانو درآورد و روسها پيروز اين جنگ شدند . به همين دليل از تخریبآن دست كشيدند و نام آن را « پل پيروزي» گذاشتند.
لازم به ذكر است در بدنهي پل سمت چپ سه واژهی: «خدا»، «شاه»، «ميهن» به رنگ قرمز نوشته شده بود كه بعد از انقلاب واژهی «شاه» برداشته شد و واژههاي «خدا» و «ميهن» پل را استوار نگه ميدارد
جاهای دیدنی در زمان احداث پل ورسک و سه خط طلا
صنايع دستي:
صنایع مهم این استان از نظر تامین مواد اولیه وابسته به کشاورزی و جنگل است.صنایع مازندران را باید به دو دسته صنایع دستی و صنایع ماشینی تقسیم کرد:
- صنایع دستی: این صنعت در مازندران قدمت زیادی دارد.از مهمترین صنایع دستی قالیبافی،گلیم بافی،حصیربافی،چادر شب و جوراب پشمی،نخ ریسی،پارچه بافی،نمد،زیلو،جاجیم،ظروف گلی،و وسایل چوبی است که مواد خام این محصولات از محل تهیه می گردد .
- صنایع ماشینی: در استان مازندران،صنایعی در رشته های مختلف فعالیت دارند که مهمترین آنها عبارتند از:
صنایع غذایی:مهمترین صنایع غذایی مازندران عبارتند از:محصولات گوشتی و لبنی و کنسروی کاله آمل که با نامهای سولیکو در تهران،دمس در شیراز،و اختران در کرمانشاه نیز فعالیت دارند همچنین محصولات غنچه که دارای محصولاتی از قبیل:روغن مایع و جامد(گیاهی و حیوانی)،کره،صابون و...است و این دو محصول نه تنها در ایران شناخته شده و معتبر هستند بلکه در جهان نیز فروش و اعتبار دارند محصولات این کارخانه ها به کشور های اروپای شرقی، روسیه،قزاقستان،قرقیزستان،کشورهای حاشیه خلیج فارس،سوریه،لبنان،فلسطین،عربستان،کشورهای همسایه ایران و کشورهای شمال افریقا صادر می شود.همچنین کارخانه های شیر پاستوریزه ساری و کنسرو سازی قائم شهر نیز از دیگر کارخانه های غذایی در مازندران می باشند.
صنايع چوبي: